Горна Оряховица забележителности

Култура и забележителности в община Горна Оряховица


Читалище "Напредък-1869"

... Читалище Напредък 1869 е действащо читалище, регистрирано под номер 173 в Министерство на Културата на Република България.
Дейности:
Фолклорен ансамбъл „ Сидер Войвода” , ДЮФА Гусларче ; Хор Славянско единство , Хор Еделвайс , Група за стари градски песни "Очарование", Мъжка певческа група ,,Георги Измирлиев” , Младежки театър Алтернатива ; Школа по изкуства , Творческо - литературна група Асен Разцветников, Спортни танци КСАНИ ДНЕС ;


Официален сайт на Читалище Напредък-1869

Народно читалище "Братя Грънчарови"

... Народно читалище "Братя Грънчарови" е създадено през 2002 г. от участниците във Фолклорна компания "Сидер Войвода", които имат ново виждане за управление и разпространение на културата. Въпреки че отново е избрана формата “читалище”, дейностите са поставени на една нова плоскост, съобразена с изискванията на съвремието. Структурата на управление на НЧ “Братя Грънчарови” е гъвкава и позволява на хората, имащи идеи да работят за тяхното осъществяване.Читалището се помещава в сградата на летния театър в града. Разполага със зимен салон с капацитет 180 души и открита сцена с 2000 седящи места. Официален сайт на Народно читалище "Братя Грънчарови"

Исторически обекти и забележителности

Древно селище в местността „Камъка” гр. Г. Оряховица с множество находки от Неолита до Средновековието.

Древно светилище в местността „Камъка” гр. Г. Оряховица - свързва се с култа към Богинята майка от времето преди Христа. Семиотично разгледаната вертикална пещера символизира утробата на Великата Богиня-майка.

Крепост „Ряховец” - построена през ІІІ и ІV в. от н.е..когато римският император Аврелий ІІІ строи множество крепости за охрана на пътя от Никополис ад Иструм към Августа Траяна. Една от тези крепости по-късно е наречена Ряховец. Намира се на 115 м надморска висичика. По време на Второто българско царство Ряхова крепост служи за охрана на пътя към столицата - Търновград. Крепостта е имала три крепостни врати, ориентирани спрямо посоките на света без юг.

Неолитно селище в местността „Червен бряг” с. Правда – тук са намерени керамични и кремъчни артефакти, свързани с бита и култовете на праисторическите хора, между които по своята изящност се отличава керамична фигурка – блюдо с глава на бик (съхранява се в Исторически музей гр. Г. Оряховица).

„Алея за България” – с. Правда (гербове, направени от мозаечни камъчета).

Римски град Никополис ад Иструм, до с. Поликрайще – един от главните градове  в провинция Долна Мизия, построен от римския император Траян през 111г. сл. хр. в чест на победата му над даките.

Средновековна крепост „Калето" между с. Горски Горен Тръмбеш и с.Горски Долен Тръмбеш.

Музеи и галерии

Исторически музей Г.Оряховица
... Историческият музей в Горна Оряховица е създаден преди четири десетилетия – на 21 октомври 1962 г. от ентусиасти. Прераснал  от училищна в читалищна сбирка, през 1973 г той е преместен в самостоятелна сграда, като филиал на ОИМ - гр.Велико Търново. През 1994 г. получава статут на Държавен музей, като  към него  са включени Етнографски музей – Долна Оряховица и Къща – музей  “Асен Разцветников” – с. Драганово. Има изложбена площ над 500 кв.м., в която е експонирано и адаптирано минало и историческото наследство на района. Фондовете на музея са теметично, като в тях са включени разнообразни по вид и визия експонати. Особено вълнуващи са колекциите от стари радиоапарати, часовници, железопътни аксесоари, афиши и др. Особена гордост за музея е тематичната колекция от стари пощенски картички и снимки, като техния обем отдавна е надхвърлил цифрата 10000 бр. Историческият музей участва ежегодно на туристическата борси като предлага своя продукт за включване в туроператорски маршрути на различните туристически фирми.

Етнографска-къща музей - Долна Оряховица - открита в навечерието на Великден -15 април 1993г. -в напълно реставрираната къща на фамилията Козлеви. Етнографският музей e разположен на 2 дка площ с над 400 кв.м. изложбена и експозиционна  площ. Общия обем се състои от две отделни части. В едната - приземна част има: пищник, соба, експозиционна зала, талпен хамбар. В горната част е: гостно (хает), младежка стая, тъкачен стан. Плевнята е напълно възстановена и адаптирана за изложбена зала. Дворът е обширен и затревен с характерни за селището насаждения.Тук се съхраняват над 1000 експоната, документи и снимки, представляващи етнодемографската и социално-битовата характеристика на горнооряховския край. Включени са и уникати свързани с развитието на гурбетчийското градинарство в района през периода ХІХ / ХХ век. Етнографския музей е обявен за паметник на културата от местно значение в ДВ бр.40/1970 г. Изложбена площ 820 м2.

Къща -музей " Асен Разцветников" село Драганово. Реставрацията на къщата е направена  през 1986 г. През 1987 г. в чест на 90-годишнината от рождението му е открита експозиция, съдържаща лични вещи, книги с негов автограф, преводи  (на Гьоте, Молиер), документи и писма, разказващи за живота и творчеството на поета. Експозицията е разположена в седем зали на около 250 кв.м. площ. Около къщата има голяма градина с цветни алеи и плодови дръвчета, напомнящи псевдонима му "Разцветников". В дворното пространство е организирана и етнографска сбирка. Интерес за посетителите предизвикват и животинските видове обитаващи дворното пространство на музея - станали герои в творчеството на поета. През месец ноември всяка четна година тук се провежда общински детски празник под наслов "Събуди се ясно слънце "Къщата – музей Асен Разцветников” е филиал на Националния литературен музей София и Исторически музей Горна Оряховица.

Художествена галерия -  Горна Оряховица. През 2005 г ще се честват 30 години В момента фонда на галерията включва жанрово: живопис, графика и скулптура. Изложбената галерия притежава живописни картини на проф. Васил Стоилов, Калина Тасева, проф. Иван Петров, Лиляна Русева, проф. Илия Петров, доц. Цанко Петров, проф. Иван Бочев, графики на проф. Никола Хаджитанев, проф. Христо Цацинов,скулптура : проф. Ненко Маров, Ангел Ангелов, Красимир Яков.  През 2004г. откри самостоятелна изложба академик Евгений Лунин " Художники земли Вологодской".

Храмове и паметници

...
Църква „ Св. Атанасий Великий „ - това е най-старият духовен храм в града. Носи името на светеца Атанасий Велики, архиепископ Александрийски. Построена е в края на ХVв.
...
Църква “Св. Георги Победоносец” – в двора на храма са се намирали сградите на първото килийно училище, основано от отец Зотик през 1822 г., на първото взаимно училище, основано от отец Стефан Иванов през 1850г. и на читалище "Напредък", открито на 13 юли 1869г
...


Църква “Успение на Пресвета Богородица”– днешната катедрална църква на града е възстановена след катастрофалното земетресение през 1913 г., при което възрожденската постройка на този храм е срината до основи. От 1959 до сега в този храм се намира Архиерейското наместничество на Горнооряховската духовна община. Храмът е обявен за архитектурен и исторически паметник на културата през 1975г
...


Църква “Св. Никола” - построена през 1530 г., за което свидетелства запазена в църквата каменна плоча. Храмът е дело на прочутия майстор Кольо Фичето и е изографисана от живописеца Захарий Зограф. Тук са проведени първата служба на църковно - славянски език и първото честване на празника на Кирил и Методий през 1861г. в града. Притежава уникална архитектура.


...
Църква “Св. Троица” - през 1869 г. тя става първият храм в Горна Оряховица позволил си да издава кръщелни и брачни свидетелства на български език. Тук е било първото Архиерейско наместничество след Освобождението на България.
... Манастир „Св. Пророк Илия” – намира се на 2 км. западно от град Горна Оряховица, под историческата крепост Раховец. Историята на манастира бележи начало от времето на Втората Българска държава - ХIII в. В него е бил заточен цар Борил след завземането на престола от династията на Асеневци. По време на османските нашествия манастирът е бил унищожен и потънал в руини. Сградата отново е издигната през 1937-1938 г. В началото на 40-те години на миналия век е монтирана месингова камбана, донесена от Чехия. Тази камбана през 1995 г. е обявена за "Камбана за живота на земята". Ежегодно на 24 октомври от нея се разнася камбанен звън, който предупреждава за опасността от екологична катастрофа на планетата Земя. Манастирът Св. Пророк Илия е действащ и отворен за посетители. Обявен е за Паметник на културата с национално значение.
...

Паметникът на Георги Измирлиев (паметник – икона на град Горна Оряховица) – след края на Априлското въстание в центъра на Горна Оряховица на бесилка увисва един от двигателите на въстанието в Първи революционен окръг – Апостолът Георги Измирлиев. На същото място днес са положени основите на каменен паметник с бронзов бюст.

... Никола Петров /1873 - 1925/ -  български борец, роден в Горна Оряховица на 19 декември 1873 г. Никола Петров работи в Румъния, където започва да се занимава с борба. Там през 1895 г. съдбата го среща с прочутия тогава италианец Жорж Расо, чийто цирк е отседнал в Браила. Петров го побеждава. Две седмици по-късно силният българин сразява и французина Дублие, който вижда в младежа от Балканите невероятен талант и му става учител. На 20 юли 1898 г. печели званието шампион на Америка в Ню Йорк. През следващата година става европейски шампион по класическа борба във Виена. На първото световно изложение в Париж през 1900 г. побеждава дотогавашния носител на титлата, французина Пол Понс, и става световен шампион. Взема участие в Балканската война, а през 1921 г. основава частна школа по борба в София. Никола Петров почива на 2 януари 1925 г. и е погребан в родния си град Горна Оряховица. През 1963 г. в България започва да се провежда ежегоден международен турнир по класическа борба, носещ името на Никола Петров. През 1998 г. той е обявен за почетен гражданин на Горна Оряховица.

Реклама в Gorna.bg

 

Информация за община Горна Оряховица

Държава: България
Община: Горна Оряховица
Област: Велико Търново
Кмет: инж. Добромир Добрев
Население: 34,677
Площ: 318кв.км

Прогноза за времето в Горна Оряховица

Реклама в Gorna.bg