Новини от Горна Оряховица

Велинградският музей гостува в Горна Оряховица с колекция от пощенски картички

четвъртък-24.03.2016г. - от - Община Горна Оряховица

С част от колекцията си от пощенски картички Историческият музей на Велинград гостува в Горна Оряховица. Пътуващата изложба „Спомени от Велинград” е подредена в Историческия музей. Горнооряховчани ще имат на разположение един месец, за да я разгледат, преди колекцията да отпътува към следващата си дестинация. Откриването на изложбата стана повод да бъде почетена паметта на покойния директор на Исторически музей – Горна Оряховица ст. н. с. д-р Иван Бъчваров.
„Той е основателят на музейните колекции от пощенски картички, те бяха негова страст. Съвсем наскоро се навършиха 5 години от смъртта му и затова решихме да посветим тази изложба на неговата памет”, обясни настоящият директор на Историческия музей Пламен Мадемов.
Изложбата бе представена пред горнооряховчани от уредника на Музея във Велинград Георги Куманов, който разказа как именно Иван Бъчваров е станал причина да се появи тази колекция. Преди години на Крумов му попаднали стари картички и той потърсил мнението на специалисти. Сегашният директор на Регионалния исторически музей във Велико Търново Иван Църов го свързал с Иван Бъчваров. От тогава във Велинград започнали целенасочено да събират тези художествени свидетелства за времето и вече имат доста сериозна сбирка. Още навремето Крумов обещал на Бъчваров, че ще гостува с картичките си в Горна Оряховица. Това така и не станало приживе на горнооряховския историк, но пък се осъществява сега, като поклон пред човека, който умееше да запалва хората около себе си.
Подобна история разказа и директорката на Музея в Павликени Нели Цонева. Тя също е запалена по картичките от Иван Бъчваров. Той подарил на нейния музей първата картичка, отпечатана през 1905 г. От нея започнала и павликенската колекция.
Гост на откриването на изложбата беше и директорът на Историческия музей в Полски Тръмбеш Христо Харитонов, който също е сред близките приятели на Иван Бъчваров.
Събирането на пощенски картички е доста популярно хоби. Смята се, че заема трето място по разпространение след нумизматиката и филателията. В днешно време, наред с частните колекционери, богати сбирки от пощенски картички се съхраняват в музеи и библиотеки. През последните години много от тях започнаха да представят своите колекции пред широката публика. Според проучване на Георги Крумов четири-пет са институциите, които имат сериозни сбирки от пощенски картички. Най-големите колекции са на Регионален исторически музей – Русе, Регионален исторически музей и Регионална библиотека „П. Славейков” – Варна, Регионална библиотека „Дора Габе” – Добрич.
Сред най-големите се нарежда и колекцията на Исторически музей – Горна Оряховица. Тя съдържа близо 3000 картички. До голяма степен тя е дело на Иван Бъчваров и продължава да се обогатява от неговите наследници.
Пътуващата изложба от Велинград представя експонати, събирани през годините най-вече чрез дарители. В нея намират място първите картички за Чепинските бани от края на ХІХ век, издадените през 30-те години рекламни картички за отделните селища, популярните през 60-те и 80-те години картички за курорта Велинград до изданията от последните години. Сред избраните фотоси са емблематичните обекти за курорта – езерото Клептуза, централният плаж, площадът на града и най-новите хотели. Различни са авторите и издателствата на тези пощенски картички. Сред тях се открояват имена като Григор Пасков – изработил картички за редица градове и курорти в страната (в т.ч. и Горна Оряховица), местните издатели Хр. и Л. Г. Колчагови, ДП „Българска фотография”, Издателство „Септември”, РИК „Елефант” и други.
Автори на изложбата „Спомени от Велинград” са Надежда Ангелова, Георги Куманов и Божана Маркова.

Източник: Община Горна Оряховица

Велинградският музей гостува в Горна Оряховица с колекция от пощенски картички

Реклама в Gorna.bg

 

Информация за община Горна Оряховица

Държава: България
Община: Горна Оряховица
Област: Велико Търново
Кмет: инж. Добромир Добрев
Население: 34,677
Площ: 318кв.км

Прогноза за времето в Горна Оряховица

Реклама в Gorna.bg

 

Актуални новини от Горна Оряховица

Полицията разследва убийство в Лясковец, има задържан

Полицията разследва убийство в Лясковец, има задържан

четвъртък-09.08.2018г. - от - Рени Първанова

Служители на полицейското управление в Горна Оряховица разследват тежко криминално престъпление.

Община Горна Оряховица кандидатства с проект за създаване на социално предприятие

Община Горна Оряховица кандидатства с проект за създаване на социално предприятие

сряда-05.04.2017г. - от - Дарик

Предвидено е проектът да продължи 16 месеца, като подкрепата за осигуряване на заетост ще бъде за период от 12 месеца.

Пръскат парковете и зелените площи в Г.Оряховица срещу кърлежи и бълхи

Пръскат парковете и зелените площи в Г.Оряховица срещу кърлежи и бълхи

сряда-05.04.2017г. - от - Дарик

Пръскат парковете и зелените площи в Г.Оряховица срещу кърлежи и бълхи

Ученици от цял свят събират пари за лечението на своя учителка от Горна Оряховица

Ученици от цял свят събират пари за лечението на своя учителка от Горна Оряховица

сряда-05.04.2017г. - от - в.Борба

Илияна Якова не спира да вярва, че един ден ще се върне здрава в училището